Porod

do vody

Vzdělávací online kurz o využití vody při porodu

Láká vás porod do vody, ale váháte nebo nevíte, jak na to?

U nás v České republice mají ženy možnost využít vanu ve většině porodnic. Platí to alespoň pro I. dobu porodní - nejdelší část porodu, kdy se žena otevírá.

V II. době porodní, kdy už se miminko rodí ven, jsou ženy obvykle vyzvány k tomu, aby opustily vodu a přesunuly se na porodnické lůžko. Což je škoda.

Přesto se již několik porodnic přiklonilo k tomuto skvělému způsobu přivádění dětí na svět a možnost porodit do vody nabízí zdravým rodičkám, které si přejí přirozený porod. 

Vodní prostředí využívají ženy i doma, zejména na začátku porodu, kdy se ve vodě krásně uvolní a mezi kontrakcemi si odpočinou.

Pobyt rodící ženy ve vodě ale má svoje pravidla. V některých zemích (např. ve Velké Británii) má porod do vody dlouholetou tradici (od 80.let 20.století) a je běžně nabízenou možností jak v porodnických centrech, tak v domácím prostředí.

Setkáváme se se spoustou mýtů a neopodstatněných domněnek, které nás od tohoto způsobu porodu odrazují. Třeba strach, aby se miminko neutopilo.

Přitom stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a z porodu do vody je rázem velmi bezpečná a nádherná záležitost

Existují rozsáhlé zahraniční studie, které toto tvrzení potvrzují: porod do vody je stejně bezpečný jako porod "na souši". Aby byl bezpečný pro matku i dítě, musí splňovat určité podmínky. Ty jsou na základě dobré praxe stanoveny a v čase doplňovány. 

Ať už žena využívá vodu v těhotenství, při porodu v I., II. nebo III. době porodní, měla by být přesně informována, co je třeba dodržovat, aby byla ona i miminko v bezpečí.

Kdo jsem?

Bc. Martina Holubářová

od roku 2007 porodní asistentka
od roku 2008 laktační poradkyně
od roku 2016 soukromá porodní asistentka

Praxi porodní asistentky jsem vykonávala na Gynekologicko-porodnickém oddělení ve Svitavské nemocnici a.s. a na Novorozeneckém oddělení a na Oddělení gynekologie a těhotných ve fakultní nemocnici v Hradci Králové.

V roce 2010 jsem se stala poprvé maminkou dcerky Elišky. O tři roky později přišel na svět doma syn Radim. A letos na Valentýna manželovi vklouznul do náruče náš nejmladší Albert. Jsou to nejlepší, co mě v životě potkalo.

Početí a porod jsou zázraky.

Vzdělávám se v ČR i v zahraničí, pořádám předporodní kurzy (živě i online), tvořím e-learning pro odborníky, konzultuji.

"Každá žena je jiná a jednoduše si zaslouží vysoce individuální, lidský a citlivý přístup a kvalitní odbornou péči. Speciálně pak v těhotenství, při porodu a v mateřství." 

Ženy vodu milují

Setkávám se převážně se ženami, které chtějí být co nejdéle doma a odjet do porodnice až na konci I. doby porodní, těsně před úplným otevřením a narozením miminka.

Vodu využívají velmi rády. Ať už se jedná o sprchu, vanu, nebo dokonce porodní bazének, který si speciálně pro svůj porod pořídí.

Jenže např. příliš teplá voda jim může porod zkomplikovat. Stejně jako nadměrně dlouhý pobyt ve vaně nebo nedostatečný pitný režim. Miminko totiž na všechny vnější okolnosti okamžitě reaguje.

 Voda je živel a musíme ho umět používat.

Proto ženy, které chtějí ve vodě trávit drahocenný porodní čas, musí dodržovat základní podmínky pro bezpečný porod, které by měly znát už z těhotenství, a také dostat náležitou odbornou péči při porodu do vody.

Co se o porodu do vody dozvíte a naučíte

Dovolte, abych vám představila vzdělávací online kurz o využití vody při porodu s názvem

POROD DO VODY

Uvnitř členské sekce se v jednotlivých komentovaných video-prezentacích dozvíte:

  • Jaký je rozdíl mezi porodem "do vody" a porodem "ve vodě"
    Vodu můžete využívat v průběhu celého porodu opakovaně. Ať už se miminko narodí pod vodu, nebo ne.
  • Jak to je s porodem do vody u nás a ve světě
    V porodnicích i doma můžete vodu využít, někde i do vody porodit. Ve světe je to ale běžnější.
  • Jaké jsou podmínky pro porod do vody
    Pro koho je porod do vody vhodný? Jaká pravidla se musí dodržet, aby vše proběhlo, jak má?
  • Jakou teplotu musí voda mít
    Teplota vody je pro porod a zdraví miminka zásadní
  • Co ve vodě není možné
    Jsou věci, které do vody prostě nepatří, nebo ve vodě nejdou uskutečnit
  • Kdy musí žena okamžitě z vody ven
    Ne pro každou ženu je v dané situaci voda vhodná. K porodu do vody je proto třeba přistupovat individuálně.
  • Čistota vody, hygiena, dezinfekce
    Udržet vodu i vanu čistou je základní předpoklad pro porod do vody.
  • Využití vody v I., II. a III. době porodní
    Jak je to s vodou a jednotlivými fázemi porodu?
  • Co je třeba kontrolovat a jak často
    Ať už žena tráví čas ve vodě doma nebo v porodnici, určité parametrý je třeba mít na zřeteli.
  • Specifické situace porodu do vody
    Konec pánevní, porod dvojčat, riziko infekce,...
  • Kontraindikace porodu do vody
    Kdy porod do vody není možný, ani bezpečný.
  • Porod do vody a novorozenec
    Jak je to s malým plaváčkem po porodu do vody? Co ne/dělat?

Je tento vzdělávací online kurz pro vás?

Tento online vzdělávací kurz je určen jak porodním asistentkám, porodním asistentkám-studentkám, lékařům, dulám a dalším pomáhajícím profesím, stejně jako ženám, které by chtěly využít vodu během porodu, nebo do vody porodit, a získat potřebné informace.

Je určen také porodnicím, které by rády plně využily vanu, kterou na porodním sále už mají, a zatraktivněly tak nabídku pro své klientky.

V roce 2014 jsem se zúčastnila přednášky a následně workshopu na téma Porod do vody se zkušenou italskou porodní asistentkou pracující v Anglii Dr. Luciou Rocca-Ihenacho, PhD, RM. A jen jsem žasla nad skvělými výsledky, které porod do vody přináší, a zároveň nechápala, proč se u nás do vody nerodí ve všech porodnicích (nebo alespoň tam, kde už teď mají vanu!). 

O porodu do vody jsem od mnoha dalších špiček v oboru získávala cenné doplňující informace a zkušenosti. Čerpala jsem ze zahraničních zdrojů, studií, odborných časopisů a publikací

Vše jsem průběžně dávala dohromady a vlastně nevědomky tvořila vzdělávací online kurz o využití vody při porodu, který nyní znáte pod názvem "Porod do vody".

Díky tomuto vzdělávacímu online kurzu se nebudete bát využívat vodu v průběhu porodu, ani toho, že se miminko narodí do vody, protože budete přesně vědět, co máte udělat pro to, aby vše bylo v pořádku, a žena i miminko byli v bezpečí.

Provedu vás výhodami, úskalími, i  tím, jak mít porod do vody plně pod kontrolou, a zároveň si ho užít. 

Vstupte již dnes za velmi příznivou cenu 1850Kč

a získejte vzdělávací online kurz o využití vody při porodu

Možná se ptáte:

Jak online kurz probíhá?

Po uhrazení kurzu dostanete přístupové údaje do členské sekce. Přihlásíte se jednoduše - podobně jako do emailu, na jakémkoli zařízení (mobil, počítač, tablet). Stačí připojení k internetu. V členské sekci na vás budou čekat komplet všechny lekce (okomentované video-prezentace) s možností stažení mp3.

Jak mi online kurz může pomoci?

"Porod do vody" je koncipován tak, abyste krok za krokem věděli, jak porod do vody probíhá, jaká jsou jeho specifika, jaké podmínky je třeba splnit, na co si dát pozor a zajistit tak bezpečí pro ženu i dítě. Nebudete se bát využít vodu v průběhu porodu, ani porodu do vody.

V čem se liší tento kurz od jiných?

Tento vzdělávací online kurz je od soukromé porodní asistentky a je jediný svého druhu u nás. Mám přehled o doporučených postupech v ČR i v cizině, čerpala jsem ze zahraničních studií, odborných časopisů a publikací, účastnila se workshopu se zahraniční lektorkou - specialistkou na porody do vody, a dala jsem si tu práci, abych vám vše srozumitelně předala. Nemluvím latinsky, ani učeně, ale tak, aby to každý pochopil. Odborník i laik.

Jsou součástí MP3 pro poslech na cestách?

Ano jsou. Pod každou lekcí si mluvené slovo můžete stáhnout do svého počítače, tabletu nebo mobilu.

Proč je online kurz lepší než kurz naživo?

Protože odbornou nápovědu máte pořád u sebe na pár kliknutí. A pokud byste si s něčím nevěděli rady, můžete mi napsat a dotočím lekci, upřesním, doplním, poradím, zjistím. Navíc je tu "korona karanténa" a naživo to ani nejde.

Bude kurz fungovat na mém počítači/tabletu/mobilu?

Pokud na vašem zařízení fungují videa z YouTube, budou vám fungovat i video-lekce online kurzu.

Jak dlouho budu mít ke kurzu přístup?

Kurz Vám zůstane přístupný 30dní od zaslání přístupových údajů. Věřím, že budete mít dostatek času na prostudování.

Jak se můžu přihlásit?

Klikněte na nákupní tlačítko na této stránce. Objeví se formulář, ten prosím vyplňte. Do mailu dostanete podklady k uhrazení kurzovného. Jakmile se platba spáruje, pošlu vám přihlašovací údaje do členské sekce, kde vám bude celý kurz okamžitě k dispozici.

Napadá vás nějaká otázka?

Napište mi na martina@porodnicesty.cz

© 2011-2023 Martina Holubářová | Kontakt: martina@porodnicesty.cz | Ochrana údajů | Obchodní podmínky