Kde se rodí do vody – seznam porodnic v ČR

Mnoho porodních sálů v České republice je vybaveno porodní vanou, která je prostorná, hluboká, vybavená madly a opěrkami, aby v ní rodící žena s krásně klenutým bříškem našla tolik potřebné pohodlí a mohla zaujímat různé polohy podle potřeby.

Má to však jeden háček! Málokde je možné do porodní vany i porodit miminko!!! V I. době porodní, kdy se porod rozbíhá, se koupejte, jak chcete, ale na vlastní porod musíte z vody ven. Absurdní, ale tohle je realita. 

Ještě absurdnější jsou důvody, proč to nejde. Personál se nechce “potápět” (a taky nemusí), miminku hrozí, že se utopí (ačkoli u maminky v bříšku je ponořeno ve vodě celé, je to jeho obvyklé prostředí – obava z utopení je nesmysl), u nás se to nedělá, neumíme to (ale můžeme se to naučit – třeba tady).

Naštěstí nic není nemožné a i v českých vodách najdeme porodnice, kde vědí, oč běží, a porody do vody – konkrétně porod miminka pod vodní hladinu, běžně rodičkám nabízí. Čtěte dál⬇️

https://porodnicesty.cz/porod-do-vody/

V jakých porodnicích v ČR tedy nabízí možnost porodit miminko do vody:

Brno: Bohunice, Obilní trh, Milosrdných bratří

Čáslav

Český Krumlov

Frýdek Místek

Havířov

Havlíčkův Brod

Kadaň 

Krnov

Opava

Ostrava: Fakultní nemocnice, Městská nemocnice

Praha: FN Bulovka

Rakovník

Uherské Hradiště

Ústí nad Orlicí

Vsetín

Zlín

Můžu rodit do vody v ČR i já?

Ano i ne. Aby porod do vody byl bezpečný, musí být splněny určité podmínky. A to nejen ze strany vybavení porodnice, personálního zajištění a specifik vedení porodu. Ale taky ze strany rodící ženy, miminka, které se má narodit, a dosavadního i aktuálního průběhu těhotenství a porodu.

V zahraničí jsou porody do vody běžné i doma. Ženy na to nejsou samy, ale mají u sebe porodní asistentku (většinou 2), které jim z povahy své profese zajistí bezpečí a provedou je specifiky porodu do vody. U nás tato možnost není.

Ženy v ČR mohou rodit do vody jen v hrstce porodnic.

Pokud se rozhodnou rodit do vody doma, jsou na to samy – chybí jim odborná péče a pomoc, a takový porod není považován za bezpečný.

Na tomto místě je také důležité zmínit, že z pohledu práva si žena v ČR může rodit kde chce a „kam“ chce (třeba do vody), je to její zodpovědnost. Každá maminka chce pro své děťátko to nejlepší a zdravotníci přece mají stejný cíl. Tak proč své síly nespojit.

O využití vody

Využití vody pro uvolnění je dávno známá věc. Tekoucí voda, plná vana, masážní sprcha, zurčící potůček, šumění moře,…

Tak proč to jednoduše nevyužít u porodu?

Aby porod probíhal přirozeně a zároveň bylo miminko a rodící žena v pořádku, je potřeba dodržovat několik pravidel, která platí i pro ty, které nakonec své miminko do vody neporodí, ale pobyt ve vodě jim dělá dobře.

„O využití vody by měla určitě vědět každá těhotná žena, protože ji přece využívá každý den!“

P.S.: Co se porodu do vody týče, za mě je to ten nejkrásnější a nejjemnější způsob příchodu dětí na svět💕

Nezávislá porodní asistentka, laktační poradkyně, maminka miminka a dvou domškoláků, autorka a lektorka kurzů a přednášek, přípravy na porod a péče o miminko . "Ukazuji ženám, jak díky své vlastní intuici a ženské síle přivést miminko na svět a být mu tou nejlepší mámou pod sluncem." Více o mně se dozvíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Více o ochraně osobních údajů